In deze workshop gaan we onderzoeken hoe we relaties met anderen als een bron van innerlijke groei en als een verrijking van ons leven kunnen ervaren.

Het is niet onze taak om liefde te zoeken, maar om de blokkades te onderzoeken die ons in de weg staan om liefde te ervaren.

Vaak gaan we in een relatie op zoek naar veiligheid en stabiliteit. Tegelijkertijd snakken we ernaar om authentiek en dichtbij onszelf te mogen blijven. Dit betekent dat we regelmatig al dan niet openlijk botsen met de ander. Want sommigen gaan deze botsingen openlijk aan, terwijl anderen hun onvrede opkroppen, wat tot boosheid, verdriet, schaamte of rancune kan leiden.

Vaak gaan we in een relatie op zoek naar veiligheid en stabiliteit. Tegelijkertijd snakken we ernaar om authentiek en dichtbij onszelf te mogen blijven. Dit betekent dat we regelmatig al dan niet openlijk botsen met de ander. Want sommigen gaan deze botsingen openlijk aan, terwijl anderen hun onvrede opkroppen, wat tot boosheid, verdriet, schaamte of rancune kan leiden.

In bijna elke relatie worden oude kwetsuren en patronen uitvergroot. Oude, onvervulde behoeftes komen naar boven, en het is pijnlijk wanneer ze door de ander (weer) niet worden vervuld. Het kan zijn dat we dan in discussie gaan met de ander, dat we hem of haar proberen te veranderen. Of dat we onze behoeftes wegduwen, en ons er vooral op focussen om de behoeftes van de ander te vervullen, om op die manier de verbinding in stand te houden.

Ook kan het zijn dat we bevestiging en goedkeuring gaan zoeken bij de ander. Of dat we graag gehoord en gezien willen worden, omdat we dat in ons leven niet voldoende hebben ervaren. Waardoor we op allerlei manieren extra ons best gaan doen, zodat we het eindelijk krijgen.

Liefde vraagt ons niet om onszelf te verlaten en bij onszelf weg te gaan. Maar onbewust hebben we allerlei patronen en beschermingsmechanismen ontwikkeld waarmee onszelf hopen te beschermen tegen teleurstelling en pijn. Zolang we ons daar niet bewust van zijn, gaan we op zoek naar vervulling bij een ander en buiten onszelf, waardoor we per definitie bij onszelf weg gaan. Zo worden we afhankelijk van externe bronnen (andere mensen) om ons geliefd, gelukkig en vervuld te voelen.

Hoe kunnen we dan toch in verbinding blijven met de ander, en tegelijkertijd onze individualiteit ervaren? Hoe kunnen we onszelf blijven en diepe, vervullende en authentieke relaties met anderen onderhouden, waarin we samen kunnen groeien en bloeien? Hoe kunnen we de ander volledig accepteren, en toch onszelf blijven? Of hoe kunnen we grenzen stellen, in plaats van hopen dat alles zich zal oplossen als we maar lief, aardig, goed, slim of mooi genoeg worden?

Hoe kunnen we een veilige plek met elkaar scheppen, zonder delen van onszelf te verbergen? Hoe kunnen we elkaar ondersteunen, niet vanuit een gevoel van afhankelijkheid, maar vanuit een diep besef dat we innerlijk al compleet zijn? Dat we de ander als een verrijking in ons leven kunnen gaan zien, en elkaar kunnen accepteren als individuen met eigen wensen en verlangens?

Dat gaan we in deze workshop onderzoeken. Want elke relatie kan een krachtige bron zijn van groei en transformatie. En door contact te maken met onze behoeftes en onze angsten, kunnen we eindelijk de bevrijdende verbindingen aangaan waar we zo naar verlangen – verbindingen die gebaseerd zijn op liefde, respect en wederzijdse groei.

In deze workshop gaan we samen met behulp van de vier vragen van Byron Katie onderzoeken hoe we op een open en authentieke manier in relaties met anderen kunnen staan. De workshop is geschikt voor iedereen die de The Work van Byron Katie kent en de vier vragen wel eens bij zichzelf heeft toegepast. 

Kosten
175,- euro incl. BTW

Data
Op zes maandagavonden van 8 september tot 13 oktober 2025

Locatie
Via Zoom

Tijd: van 19.45 – 21.15 uur

Boek nu