Misschien ken je The Work van Byron Katie, en heb je al eens geprobeerd om een werkblad in te vullen en jezelf de vier vragen te stellen. Misschien heb je ervaren dat het niet zo simpel is, en dat het je niet goed lukt om voorbij de blinde vlekken te kijken die we allemaal hebben – terwijl je daar juist zo graag eens aan voorbij zou willen gaan. Of misschien blijft het een mentaal ding, en krijg je het niet voor elkaar om de onderliggende gedachten en overtuigingen naar de oppervlakte te laten komen, of heb je geen idee hoe je via de vier vragen en de omkeringen in je hart kunt landen.

Zolang je denkt dat de oorzaak van je probleem ‘daarbuiten’ ligt – zolang je denkt dat iemand of iets verantwoordelijk is voor jouw lijden – is de situatie hopeloos. Het betekent dat je voor altijd in de rol van slachtoffer zit, dat je pijn lijdt in het paradijs.
Byron Katie

Misschien ken je The Work van Byron Katie nog niet, en wil je graag een introductie en goede begeleiding voordat je er zelf mee aan de slag gaat.

Daarvoor biedt deze kleinschalige, intensieve cursus een perfecte tool. Je leert hoe je een werkblad invult – de basis voor het onderzoek met behulp van de vier vragen. Je gaat zien hoe niet alleen The Work, maar ook het invullen van een werkblad meditatie is, en dat het werkblad rijker wordt en dat het onderzoek dieper gaat wanneer je echt de tijd neemt om het in te vullen.

Vervolgens gaan we aan de slag met de vier vragen

– Is het waar?
– Kun je zeker weten dat het waar is?
– Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
– Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Door er zo diepgaand mee aan de slag te gaan, wordt The Work een echte ervaring, waardoor je met de vier vragen alle stressvolle situaties in het leven aan een onderzoek kunt onderwerpen.

Uiteraard gaan we uitvoerig de tijd nemen voor de omkeringen. Mijn ervaring is dat juist de omkeringen naar het tegenovergestelde moeilijk of zelfs helemaal niet te zien zijn in het begin. Ook dat is iets waar we uitgebreid met elkaar naar gaan kijken.

Kortom: in deze tien bijeenkomsten gaan we de tijd nemen om de vier vragen en de omkeringen werkbaar te maken, zodat je er na afloop gemakkelijker zelf mee aan de slag kunt.

Zo hoef je jezelf niet langer tegen te houden om authentiek en in verbondenheid te leven, en kun je met behulp van de vier vragen altijd en overal in contact blijven met je eigen wijsheid.