Over mij

Mijn naam is Aafke Satyananda Heuvink. Ik heb een driejarige opleiding gevolgd aan Byron Katie’s Institute for The Work. Deze opleiding heb ik in 2013 afgerond. Ik ben nog altijd nauw betrokken bij Byron Katie’s interne opleidingen en heb talloze malen als staflid gefungeerd bij haar 9-daagse Schools.

Sinds 2012 heb ik een praktijkruimte in Amsterdam, waar ik sessies, trainingen en workshops aanbied. Ook werk ik online en bied ik trainingen aan op locatie. Daarnaast heb ik samen met mijn partner in Frankrijk een oud hotel omgetoverd tot retraite-oord, waar ik workshops aanbied en waar je op individuele basis of met twee of meer mensen onder mijn begeleiding aan specifieke issues kunt werken.

De vier vragen van Byron Katie hebben een grote impact op mijn leven gehad, en hebben me rechtstreeks teruggebracht bij mezelf. Door het consequent toepassen van The Work mocht ik een bevrijdende innerlijke reis maken, die tot openheid, verbinding, humor en authenticiteit heeft geleid.

Als kind was ik enorm nieuwsgierig, en ervoer ik een moeiteloze verbondenheid met alles en iedereen. In de loop van mijn leven raakte dit ondergesneeuwd. Ik werd bang om mezelf te laten zien, ik had het gevoel dat ik me moest verantwoorden voor wie ik was en ik kreeg last van angsten en depressies. Hoewel de depressies na een aantal jaren therapie oplosten, bleef er altijd de angst om niet goed genoeg te zijn en op een dag door de mand te vallen.

Zelfliefde en zelfcompassie waren woorden die mooi klonken, maar die ik zelden kon voelen of ervaren. Compassie en begrip voor anderen gingen me gemakkelijker af, al kon ik ook hard over anderen oordelen.

Van alles heb ik geprobeerd om me beter te voelen: yoga, dansen, mediteren, mindfulness, stilteretraites bij spirituele leraren… Ook sleutelde ik aan mijn uiterlijke omstandigheden, in de hoop dat dit de oplossing zou vormen. Dit alles bracht enige verlichting, en ook vaak een gevoel van vrede en verbondenheid, maar een echt gevoel van bevrijding bleef uit.

Het werd steeds me duidelijker dat er op een dieper niveau iets moest veranderen. Maar wat?

Toen kwam ik het boek van Byron Katie tegen: Vier vragen die je leven veranderen.
Na drie bladzijden wist ik dat ik de ontbrekende schakel in handen had. Er was niets mis met mij. Ik geloofde simpelweg mijn gedachten over mezelf en anderen, en bouwde daarmee een onveilige wereld voor mezelf op. Byron Katie bood niet alleen een methode om hiermee te stoppen, maar ook om de verbinding te herstellen tussen hoofd en hart.

Drie jaar lang heb ik me onder haar heldere, radicale en humoristische begeleiding bekwaamd in het toepassen van de vier vragen. Na een 5-daagse assessment ben ik door haar in 2013 gecertificeerd.

Na al die jaren kan ik zeggen dat ik me gedragen voel door het leven, en dat er een volstrekt natuurlijk gevoel van zelfliefde is ontstaan. Het is op zo’n natuurlijke manier aanwezig, dat ik me bijna niet kan voorstellen dat het zoveel lange jaren niet voelbaar en ervaarbaar is geweest.

Vaak denken mensen dat je niet langer in staat bent om grenzen aan te geven wanneer je de werkelijkheid accepteert zoals deze is. Mijn ervaring is precies het tegenovergestelde. Ik geef nu op een heldere, duidelijke en verbonden manier mijn grenzen aan. Het mondt echter niet meer uit in een innerlijk of uiterlijk gevecht. Ja en Nee zijn volstrekt gelijkwaardig geworden.

Je hoeft geen depressie, trauma of angststoornis te hebben (gehad) om The Work te kunnen doen. Op alle gebieden van het leven voeren de vier vragen je terug naar ‘your beautiful self’, zoals Byron Katie vaak zegt.

Ik ondersteun je graag bij het ontdekken van de kracht van The Work op alle gebieden van het leven!

Het werken met Aafke is een levensveranderende ervaring. Ik had een burn-out en zat op de bodem van mijn bestaan. Onder haar begeleiding ben ik een reis naar het diepste deel van mezelf begonnen. Nu, acht maanden later, voel ik me alsof ik opnieuw ben geboren. Dank je, Aafke! Zonder jouw steun, vertrouwen en inzicht had ik dit nooit zo kunnen en durven doen.
Carlijn F.

Ik heb enorm veel aan de sessies met jou. Elke sessie is een eyeopener en biedt nieuwe inzichten.
Alexandru N.

Aafke, ik kan alleen maar zeggen: Dank je. Je hebt me niet alleen geholpen om mijn depressie laagje voor laagje af te pellen, maar je hebt me ook geholpen om mijn vertrouwen in mezelf terug te vinden.
Ik wens iedereen toe dat ze een beetje van jouw wijsheid, rust en humor mogen ervaren.
Amina El B.