The Work

Sinds 2010 vormt The Work van Byron Katie een verrijking en verdieping van mijn leven. Nadat ik Byron Katie’s boek Vier vragen die je leven veranderen had gelezen, ben ik naar Los Angeles gegaan om tien dagen lang onder haar bezielende leiding aan mezelf te werken. Na een intensief traject van drie jaar ben ik door haar gecertificeerd.

Haar methode is op alle gebieden van het leven inzetbaar: relaties, kinderen, familie, werk, zingeving, persoonlijke ontwikkeling, burn-out, verslavingen, misbruik, of simpelweg een knagende ontevredenheid over het leven of je eigen lichaam.

Wat zijn de vier vragen?

  • Is het waar?
  • Kun je zeker weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder die gedachte?

Iedereen met een open houding en een open geest kan deze vragen toepassen. En wanneer je met de vragen aan het werk gaat, ze wezenlijk laat binnenkomen en leert te doorvoelen wat gedachten met je doen, verandert je ervaring en verandert je blik. Het werkt bevrijdend.

In het begin kan de verleiding groot zijn om snel door de vier vragen heen te werken, zonder de diepte in te gaan. Dan wordt het een mentale exercitie, die droog aanvoelt, waarin regelmatig als antwoord komt: Ja, dat weet ik wel.

Dat zogenaamde ‘weten’ lost echter niets op. Het gaat om het volledig doorvoelen van wat gedachten met ons, ons systeem, onze relaties en ons leven doen. Dan wordt de verbinding met ons ware wezen en ons hart als vanzelf hersteld.

Zolang je denkt dat de oorzaak van je probleem ‘daarbuiten’ ligt – zolang je denkt dat iemand of iets verantwoordelijk is voor jouw lijden – is de situatie hopeloos. Het betekent dat je voor altijd in de rol van slachtoffer zit, dat je pijn lijdt in het paradijs.
Byron Katie

Wil je aan het werk met de vier vragen en wil je een goede basis leggen?
Kom je er zelf niet goed uit? Of wil je onder begeleiding (verder) de diepte in?

In Amsterdam heb ik een eigen praktijk, waar ik individuele sessies, parensessies, jaartrainingen en workshops aanbied. Ook verzorg ik workshops op locatie, bijvoorbeeld voor psychologen, bedrijven, scholen, jongerencentra, hospices, enzovoorts. Verder werk ik via Zoom.

In Frankrijk (in de Franse Ardennen) kun je bij me terecht voor retraites en workshops. Ook kun je in Frankrijk alleen of met meerdere mensen onder mijn begeleiding aan specifieke issues werken.
Op deze website vind je alle informatie over The Work in Frankrijk: https://aucoeurdusilence.fr

Ik ken geen betere coach dan Aafke om me op dit pad te begeleiden. Ze biedt vertrouwen en begrip, terwijl ze tegelijkertijd een scherp oog heeft voor aandachtspunten en blinde vlekken. Ik wens iedereen toe dat ze zo vaak als mogelijk met Aafke mogen werken. Het heeft mijn leven in elk geval op een enorm positieve manier veranderd.
Emily W.

Door mijn sessies met Aafke ben ik me ervan bewust geworden hoe diep ik mijn pijnlijke emoties had weggestopt. In Aafke’s heldere en krachtige aanwezigheid heb ik ze uiteindelijk mogen ervaren, zonder erdoor overweldigd te worden. Ik kan nu zeggen dat ik daardoor eindelijk van mezelf ben gaan houden. Dat heeft mijn hele leven veranderd.
Liz M.

Aafke, ik kan alleen maar zeggen: Dank je. Je hebt me niet alleen geholpen om mijn depressie laagje voor laagje af te pellen, maar je hebt me ook geholpen om mijn vertrouwen in mezelf terug te vinden.
Ik wens iedereen toe dat ze een beetje van jouw wijsheid, rust en humor mogen ervaren.
Amina El B.