Ik ben niet goed genoeg. Ik doe er niet toe. Ik ben niet belangrijk. Van mij kun je niet houden. Ik ben slecht. Ik ben lelijk. Ik ben waardeloos.

Herken je deze of soortgelijke gedachten? Het zijn voorbeelden van kernovertuigingen. Overtuigingen die we als kind aannemen en die als een rode draad door ons leven blijven lopen. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust. We merken alleen dat we ons opeens ellendig of eenzaam voelen in het contact met andere mensen.

Deze kernovertuigingen kunnen continu aanwezig zijn of plotseling worden getriggerd. Wanneer mijn moeder bijvoorbeeld niet luistert wanneer ik haar vertel dat ik problemen heb op mijn werk, kan bij mij de overtuiging worden getriggerd: Zie je wel, ik doe er niet toe!

Niet alleen van de kernovertuiging zelf hebben we last, maar ook van de vaak heftige emoties waarmee ze gepaard gaan. En wanneer we hier geen inzicht in hebben, gaan we er bijvoorbeeld positieve gedachten voor in de plaats proberen te zetten. Maar dat werkt maar even. Het lost niet echt iets op. Ook ontwikkelen we vaak allerlei coping mechanismes, zoals eetbuien, de drang om spullen te kopen, veel en vaak op de telefoon kijken, enzovoorts – alles om maar niet te hoeven voelen. 

Dergelijke manieren van coping en vermijding zijn niet erg constructief. Daarom gaan we hier in deze workshop mee aan de slag. We leren onze kernovertuigingen herkennen, waarna we ze met behulp van de vier vragen van Byron Katie gaan onderzoeken en kijken hoe en waarom ze zijn ontstaan. Dat kan heel verhelderend en verlichtend werken. Want vaak zijn ze ontstaan op momenten waarop onze basale behoeftes niet werden ingelost. Ook naar die behoeftes gaan we in deze workshop kijken. Op die manier komen we op een wezenlijke en milde manier in contact met onszelf.

Deze workshop is geschikt voor iedereen die de The Work van Byron Katie kent en de vier vragen wel eens bij zichzelf heeft toegepast.

Kosten
150,- euro incl. BTW

Data
Op 5 dinsdagavonden van 11 maart tot 8 april 2025

Locatie
Via Zoom

Tijd: van 19.45 – 21.15 uur

Boek nu