The Work van Byron Katie

Ken je dat? Dat bepaalde situaties, ontmoetingen of gesprekken blijven nazeuren in je hoofd? Dat je er onrustig van wordt of dat je er slecht van gaat slapen? Dat je ze meeneemt naar je werk, naar huis of naar vrienden? Dat je in kringetjes ronddraait, zonder dat je er helemaal uitkomt?

De vier vragen

De vier vragen van Byron Katie bieden een eenvoudige methode om de basis van de onrust aan te pakken: de stressvolle gedachten die het zicht op de werkelijkheid versluieren.

* Is het waar?

* Kan ik zeker weten dat het waar is?

* Hoe reageer ik, wat gebeurt er, wanneer ik de gedachte geloof?

* Wie zou ik zijn zonder de gedachte?

Wanneer je stressvolle gedachten en overtuigingen met behulp van de vier vragen onderzoekt, zul je merken dat er allerlei gevoelens aan verbonden zijn, zoals teleurstelling, irritatie, verdriet, woede, frustratie en wanhoop. Deze gevoelens staan niet op zichzelf. Ze zijn verbonden aan gedachten als: ik kan het nooit goed doen, hij zou niet zo autoritair moeten zijn, zij luistert nooit naar me, ik heb het nodig dat zij er voor me is, ik ben niet goed genoeg, hij zou zich nu eindelijk eens anders moeten gaan gedragen, ik wou dat mijn lichaam er anders uitzag.

Alles wat ons ergert aan anderen, kan ons ertoe brengen onszelf beter te begrijpen. Carl Jung

The Work van Byron Katie gaat ervan uit dat elke vorm van verdriet, boosheid, ergernis, wanhoop en pijn zijn oorsprong vindt in gedachten die nog niet op hun waarheidsgehalte zijn onderzocht. Dit betekent dat, wanneer je een gedachte vanuit een bepaalde situatie onderzoekt, de gedachte vaak ook in andere situaties oplost. Met andere woorden: je hoeft niet elke gedachte te onderzoeken. Juist dat maakt The Work tot zo’n krachtige, radicale methode.

You have no need to travel anywhere – journey within yourself. Enter a mine of rubies and bathe in the splendor of your own light. Rumi

Loving What Is: zuiver van hart en helder van geest

De vier vragen zijn altijd en overal inzetbaar. Wanneer je ze toepast, ga je merken dat je beter in staat bent om effectief en constructief met moeilijke omstandigheden om te gaan. Het wordt steeds duidelijker dat ze je helpen om te groeien. Ook keuzes maken wordt eenvoudiger. Je gaat ervaren hoe anders de werkelijkheid en je relaties er zonder dit soort gedachten uitzien. Doordat je hart en mind zich openen voor anderen, leer je de ander – misschien wel voor het eerst – kennen zonder de bijbehorende verhalen in je hoofd.

Communicatie vindt dan plaats vanuit openheid, en kritiek ontvangen wordt een avontuur. Het woord “kritiek” verliest zijn lading, en verandert in “feedback”, die je verder kan helpen op je pad.

The Work is geen therapie, maar een vorm van zelfonderzoek. Het is een praktische methode, die in korte tijd te leren valt. De vier vragen van Byron Katie zijn op alle gebieden van het leven inzetbaar: relaties, kinderen, familie, het werk, burn-out, verslavingen, misbruik, of simpelweg (een knagende) ontevredenheid over het leven of je eigen lichaam.

I’m a lover of what is. Not because I’m a spiritual person, but because it hurts when I argue with reality. Byron Katie

De vier vragen in de praktijk

In het begin kan het lastig zijn om The Work in je eentje toe te passen. Het kan een wat mentale exercitie worden, die droog aanvoelt, waarin regelmatig als antwoord komt: Ja, dat weet ik al.
Dat zogenaamde ‘weten’ lost echter niets op. Het gaat om het volledig ervaren van wat gedachten met ons, met ons systeem, met onze relaties en met ons leven doen. Alleen op die manier kan de verbinding met de waarheid en met het hart hersteld worden. Mede om die reden leidt Byron Katie begeleiders op, om anderen ondersteuning te kunnen bieden in het proces.

Wanneer je dit zelfonderzoek met enige regelmaat uitvoert, gaat het in je systeem zitten en lossen oude mechanismen op. Er ontstaat ruimte en je hart opent zich. Je houding tegenover de omstandigheden verandert en je krijgt meer begrip voor anderen en jezelf. De gevechten lossen op, waardoor je het leven gaat aanvaarden zoals het is. Dat betekent niet dat je passief of apathisch wordt. Juist wanneer je jezelf niet verliest in gedachten en gevoelens, ben je in staat authentiek op te treden vanuit openheid en begrip, en wordt het contact met de mensen om je heen ontspannen en natuurlijk.

In Amsterdam heb ik een eigen praktijk, waar ik individuele sessies, parensessies, jaartrainingen en workshops aanbied. Ook bied ik workshops aan op locatie, bijvoorbeeld voor psychologen, bedrijven, scholen, jongerencentra, hospices, enzovoorts. Verder werk ik via Skype, Zoom en de telefoon.

In Frankrijk (in de Franse Ardennen) bied ik weekenden en workshopweken aan. Ook kun je in Frankrijk op individuele basis of met twee of meer mensen onder mijn begeleiding aan specifieke issues werken.

Alle informatie over retraites, weekenden en workshops in Frankrijk vind je op deze website (Au Coeur du Silence).

Leestips

Byron Katie heeft een aantal boeken gepubliceerd over The Work. De belangrijkste zijn:

Vier vragen die je leven veranderen
Ik heb je liefde nodig, is dat waar?
Onderzoek je denken, verander de wereld
Katie’s Tao: doe niets, laat niets ongedaan
Over gezondheid, ziekte & dood
Over liefde, seks en relaties
Vraag jezelf vrij

Filmpjes over The Work