Byron Katie

Byron KatieSinds dertig jaar brengt Byron Katie haar Work naar duizenden mensen over de hele wereld. Ze heeft een aantal boeken geschreven die in vele talen zijn vertaald. Naast openbare bijeenkomsten introduceert ze The Work bij bedrijven, scholen, gevangenissen en ziekenhuizen. Sinds 1998 biedt ze een paar keer per jaar de 9-daagse School for The Work aan in Duitsland en in de Verenigde Staten.

Of je gelooft wat je denkt, of je onderzoekt het. Een andere optie is er niet. Byron Katie

Byron Katie is jarenlang zwaar depressief geweest. Op een ochtend in 1986 zag dat ze leed doordat ze geloofde dat de dingen anders zouden moeten zijn dan ze waren. Op een moeiteloze, vanzelfsprekende manier kwam de vraag “Is het waar?” in haar op, telkens wanneer een stressvolle gedachte bezit van haar nam. Daardoor begon ze te beseffen dat de oorzaak van haar depressie niet lag in de wereld om haar heen, maar in wat zij erover geloofde.

If you want something to be different than it is, you might as well teach a cat to bark. Byron Katie

Sinds 2010 heb ik Byron Katie vele malen live mogen meemaken, tijdens 9-daagse Schools in Amerika in Duitsland, tijdens stilteretraites in Zwitserland en tijdens bijeenkomsten in Nederland en de rest van Europa (als deelnemer en als staflid). Elke bijeenkomst is “nieuw”. Nooit is er bij mij de gedachte “nu weet ik het wel”. Byron Katie is altijd helemaal aanwezig in het moment. Daarnaast beschikt ze over veel humor, helderheid en inzicht. Daardoor weet ze een omgeving te scheppen waarin iedereen zijn eigen antwoorden kan vinden – de antwoorden die waar zijn voor hem of haar.

Byron Katie’s inzichten komen overeen met de uitkomsten van onderzoeken op het gebied van de cognitieve psychologie en de neuropsychologie. Ze heeft verschillende boeken gepubliceerd, waaronder “Vier vragen die je leven veranderen”, “Ik heb je liefde nodig, is dat waar?”, “Katie’s Tao”, “Onderzoek je denken, verander de wereld”, “Gedachten die je vrijheid zullen geven” en “Denk je vrij”.

Ik laat mijn gedachten niet los.
Ik onderzoek ze, dan laten ze mij los. Byron Katie

Wil je meer weten over Byron Katie?

Byron Katie’s website en werkwijze
Een overzicht van Byron Katie’s boeken in het Nederlands
Byron Katie’s blog

Filmpjes over The Work